tiistai 12. lokakuuta 2021

Asuntomarkkinoiden näkymät Syksy 2021

 Asuntomarkkinoiden näkymät Syksy 2021



Etuovi.com julkaisi asuntomarkkinakatsauksen 4.10. Tarkastellaan hieman havaintoja sieltä sekä peilataan niitä Oikotiellä tarjottaviin asuntoihin, myynti -sekä vuokraus puolella.


Vuosi 2020 oli ennätyksellinen kävijöiden määrällä mitattuna Etuovi.com:ssa. Sama meno on jatkunut 2021. Myytävien asuntojen hakujen määrä kasvoi 25% Syyskuu '20 vs Syyskuu '21.

Koronan on huomattu vaikuttaneen laajasti omakotien kysyntään ja tätä tukee myös Etuoven havainnot: Hakumäärät omakoti ja rivitaloasunnoissa kasvoivat 14% Syyskuussa edellisen vuoden Syyskuuhun verrattuna.





Asuntokaupan vauhti on kiihtynyt. Markkinointiajat ovat Syyskuussa lyhentyneet keskimäärin kuukaudella verrattuna edelliseen vuoteen. Markkinointiaikojen lyhentyminen on koskenut kaikenlaisia asuntotyyppejä.



Asuntokaupan riskitekijät

Hyvä vire asuntokaupoissa voi hiljentyä. Nordea antoi hiljattain julkaistussa Q3 asuntomarkkinakatsauksessaan 3 eri skenaariota tulevaisuuden kehitykselle. Kolmas skenaario oli markkinahäiriö, jossa asuntojen hinnat laskisivat kasvukeskuksissa.

Mahdollisia vaikuttimia asuntojen hintojen laskulle:

  • Inflaatio
  • Vuokra-asuntojen lisääntyminen markkinoilla ja huonompi menekki
  • Korkojen nousu

 

Elokuun '21 inflaatio Suomessa 2,2%, vastaava Heinäkuussa '21 1,9%.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten korvattavien reseptilääkkeiden, lasten päivähoitomaksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja rahapelien halpeneminen. 

Inflaatio on noussut edellisestä vuodesta, mutta Euroopassa nousu on ollut hurjempaa. Elokuussa ennakkotietojen mukaan inflaatio 3,0% ja Heinäkuussa 2,2%. Nouseva inflaatio voi luoda painetta korkojen nousulle, joka puolestaan lisää lainanottajien kustannuksia.

Yleisin asuntokaupassa Suomessa käytettävä korko, Euribor, oli 12kk noteerauksella 11.10.2021 -0,480%.



Vuokra-asunnot

Yksin Helsingissä on 12.10.2021 tarjolla Oikotiellä 4762 kpl vuokrattavaa asuntoa. Näistä 1667 kpl yksiöitä, tilastot eivät kerro moniko näistä on yksiöitä. Lyhyellä seurannalla vuokrattavien asuntojen määrä on ollut hienoisessa nousussa.

Kehittyvällä Kalasataman alueella asuntoja on vapaana 131kpl. Näistä juuri valmistuneessa Kalasataman tornitalojen Loisto-kohteessa on vapaana 26kpl. Tässä on hyvä huomata että kohdetta on kehuttu siitä, että se on loppuunmyyty (vain 5kpl asuntoa vapaana), mutta vuokrauspuolella asia ei ole ihan niin ruusuinen.


Kalasatama

Jos vuokramarkkinoille tulevien asuntojen määrä jatkaa kasvuaan, niin se väistämättäkin johtaa vuokralaisten markkinoihin, jolloin väärin hinnoitellut ja huonoimmat asunnot jäävät ilman vuokralaisia. Ilmoituksissa tulee vastaan myös enevissä määrin ilmoituksia vuokrahinnan laskusta, joten sijoittajien tuotto-odotuskin on laskussa.














Lähteet

https://www.etuovi.com/koti/blogi/asuntomarkkinakatsaus/
https://www.etuovi.com/myytavat-asunnot/helsinki/asuinalue
https://www.stat.fi/til/khi/2021/08/khi_2021_08_2021-09-14_tie_001_fi.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti